0

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΜΟΣΧΑΤΟ // TORTA DI CIOCCOLATO ALLE PERE


ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΕ ΚΡΑΣΙ ΜΟΣΧΑΤΟ

Ο συνδυασμος αχλαδι/σοκολατα ειναι απο τους πιο κλασσικους, και οχι τυχαια! 

Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας συνταγης : μετρια δυσκολη
Υλικα
για τα αχλαδια στο κρασι : 700 gr ωριμα αχλαδια,
                                                  350 ml λευκο μοσχατο κρασι,
                                                  30 ζαχαρη.
για το κεϊκ : 200 gr κουβερτουρα περιεκτικοτητας 50% σε κακαο,
                       5 ασπραδια,                       
                       120 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                       150 gr βουτυρο μαλακο,
                       4 κροκοι,
                       200 gr αλευρι cake flour,
                       10 gr baking powder,
                       1 πρεζα αλατι,
                       100 gr μπισκοτακια αμαρετι.
για το σερβιρισμα: ζαχαρη αχνη μη υγροσκοπικη,
                                   αμυγδαλα φιλε.
Προετοιμασια : 
Θα χρειαστητε 6 μετρια αχλαδια, ωριμα και γλυκα. Καθαριστε τα αχλαδια, κοψτε τα στα τεσσερα και αφαιρεστε τους σπορους και το σκληρο μερος γυρω απο αυτους. Βαλτε τις φετες απο τα αχλαδια σε μια ρηχη κατσαρολα, προσθεστε την ζαχαρη και το κρασι και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε τα να βρασουν σε ζωηρη φωτια, μεχρι να εξατμιστει τελειως το υγρο τους. Αφηστε τα να κρυωσουν. 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι και αφηστε την να χλιαρινει. 
Χτυπηστε το βουτυρο, που το εχετε αφησει σε θερμοκρασια δωματιου να μαλακωσει, με την μιση ζαχαρη, μεχρι να ασπρισει.  Προσθεστε εναν εναν και τους κροκους. Προσθεστε την λιωμενη κουβερτουρα και αναμειξτε. 
Τριψτε στο multi τα αμαρετι; αν δεν μπορειτε να βρειτε αμαρετι, αντικαταστηστε τα με 60 gr τριμμενη αμυγδαλοψυχα. 
Κοσκινηστε το αλευρι μαζι με το αλατι και το baking. Προσθεστε το μαζι με τα τριμμενα μπισκοτα στο μιγμα του βουτυρου με την σοκολατα και αναμειξτε. 
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την υπολοιπη ζαχαρη, σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την στο μιγμα του κεϊκ σταδιακα και  με απαλες κινησεις, ανακατευοντας με μια μαριζ με κινησεις απο κατω προς τα πανω. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια στρογγυλη φορμα με ανοιγομενο τσερκι, διαμετρου 22-24 εκ. Ριξτε μεσα το μισο απο το μιγμα του κεϊκ και ισιωστε. Στρωστε επανω τις φετες απο τα αχλαδια. Καλυψτε με το υπολοιπο μιγμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στις αντιστασεις, για 40 λεπτα περιπου (δοκιμαστε με μια οδοντογλυφιδα). 
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει. 
Ξεφορμαρετε το μεσα σε εναν δισκο σερβιρισματος, πασπαλιστε με την αχνη (κατα προτιμηση μη υγροσκοπικη) και με αμυγδαλα φιλε.

* Οκτώβριος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες


TORTA DI CIOCCOLATO CON PERE AL VINO

Le pere amano il cioccolato! Questa torta cioccolatosa, che nasconde nel suo cuore delle pere cotte al vino moscato, è una vera goduria! 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per le pere al vino : 700 gr di pere mature,
                                     350 ml di vino bianco moscato,
                                     30 gr di zucchero semolato.
per la torta : 200 gr di cioccolato fondente al 50% cacao,
                         5 albumi,  
                         120 gr di zucchero semolato,
                         150 gr di burro,                    
                         4 tuorli,
                         200 gr di farina per torte dolci (cake flour),
                         10 gr di lievito per dolci,
                         1 pizzico di sale,
                         100 gr di amaretti.
per la finitura : zucchero a velo bucaneve,
                              mandorle a lamelle.
Preparazione : 
Ocorrono circa 6 pere medie, mature ma sode. Lavate e pelate le pere, tagliatele a quarti ed eliminate il torsolo e la parte centrale, che è dura. Ponete le fete in un tegame, ricopritele col vino, aggiungete lo zucchero e portate ad ebollizione. Lasciate cuocere, fino alla completa evaporazione del liquido di cottura; ritirate il tegame dal fuoco e lasciate raffreddare. 
Fate sciogliere il cioccolato in bagnomaria e lasciate intiepidire. 
Montate il burro, lasciato a temperatura ambiente, con metà di zucchero. Incorporate i tuorli gradatamente. Aggiungete il cioccolato fuso e amalgamate. 
Tritate finemente gli amaretti. Settacciate la farina con il lievito ed il sale, mescolate con gli amaretti e aggiungete il composto a quello di cioccolato e burro e mescolate fino a diventare omogeneo. 
Montate gli albumi con lo zucchero restante, a neve ferma. Incorporateli al composto del ciccolato e amaretti, mescolando delicatemente, con una spatola di silicone, con movimenti dal basso verso l'alto. 
Imburrate ed infarinate una tortiera a cerchio apribile, di 22-24 cm di diametro. Versate la metà del composto e livellate. Disponete sopra le pere e copritele con il resto del composto. 
Fate cuocere in forno prepriscaldato ai 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Sformate la torta entro un vassoio da portata, cospargete con lo zucchero a velo (preferibilmente biancaneve) e le mandorle a lamelle.

* Ottobre 2018 : aggiornamento del post con nuove foto


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.