2

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ // PASTA FLORA ossia CROSTATA CON CONFETTURA DI FRUTTA


ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Εχω φτιάξει πολλές τάρτες αλλά μέχρι πρότινος δεν είχα ασχοληθεί με την πάστα φλώρα. Το όνομα της δεν έχει σχέση με κάποια Φλώρα ή κάτι παρόμοιο, απλά η ζύμη που χρησιμοποιείται στις γλυκιές τάρτες, όπως έχουμε ήδη πεί (εδώ) στα ιταλικά ονομάζεται πάστα φρόλλα (pasta frolla). Οποιος όμως και να ήταν αυτός που είχε την ιδέα να ξαναβαφτίσει την πάστα φλώρα έπραξε σωστά, καθώς, δεν πρόκειται για την κλασσική τάρτα, αφού η στρώση της ζύμης εδώ συνήθως είναι πιό πλούσια και αφράτη.
Η σκέψη να φτιάξω πάστα φλώρα γεννήθηκε ψάχνοντας τρόπο να καταναλώσουμε τις (πολλές) μαρμελάδες που μαζεύτηκαν στην αποθηκούλα μας. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις στις μαρμελάδες, αλλά κανένας στο σπίτι δεν τις τρώει έτσι απλά, ποτέ κανένας δεν έφαγε στο πρωινό του φρυγανιά αλειμμένη με βούτυρο και μαρμελάδα, εγώ μόνο που και που βάζω στο γιαούρτι μου, αλλά και αυτό το αποφεύγω, γιατί μου έρχεται μετά πολύ γλυκό και δεν μου αρέσει, προτιμώ τα φρέσκα φρουτάκια, άντε και λίγο μέλι.
Η ιδέα της πάστα φλώρας στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού εξαφανίστηκε μέσα σε δύο μέρες! Ετσι, εδώ και μερικές Κυριακές, άσχετα με το τι γλυκό έχω προγραμματίσει να φτιάξω, ετοιμάζω και μία πάστα φλώρα, την οποία κανείς δεν αφήνει ... παραπονεμένη! Ετσι κι αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερος κόπος, αφού φτιάχνεται πολύ εύκολα. Μην παραλείψετε ο μαύρο ρούμι, δίνει ιδιαίτερη γεύση! Η αγαπημένη μας πάστα φλώρα είναι με μαρμελάδα βερύκοκο, αλλά και με την μαρμελάδα δαμάσκηνο γίνεται τέλεια, όπως και με μαρμελάδα φρούτα του δάσους! Οταν δε έχω υπόλοιπα από διάφορες μαρμελάδες, φτιάχνω πρώτα τα σχέδια στην επιφάνεια και έπειτα γεμίζω τα κενά με τις μαρμελάδες!

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr (1 φλ.) βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου,
                 50 gr (3 κ.σ.) ζάχαρη κρυσταλλική,
                 2 αυγά,
                 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη),
                 2 κ.σ. ρούμι μαύρο,
                 400 gr (3 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
                 12 gr (2 κ.γ.) baking powder,
                 400 gr (2 φλ.) μαρμελάδα της αρεσκείας σας.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Ενσωματώστε τα αυγά (επίσης σε θερμοκρασία δωματίου), το ρούμι και την βανίλια. Προσθέστε το αλεύρι και το baking και αναμείξτε μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα στο ψυγείο.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα για τάρτες, με διάμετρο 26 εκ.
Με τα 2/3 της ζύμης ανοίξτε ένα φύλλο με διάμετρο 3-4 εκ μεγαλύτερο από το ταψάκι. Μεταφέρετε το φύλλο της ζύμης στο ταψάκι και πιέστε το να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Ρίξτε από επάνω την μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και τοποθετήστε τα σταυρωτά στην επιφάνεια της τάρτας, ώστε να σχηματίσετε την χαρακτηριστική "σχάρα". Υπάρχει και ειδικό κούπ πατ που κόβει την ζύμη και σχηματίζει μία απόλυτα ομοιόμορφη σχάρα, αλλά να πω την αλήθεια, η πάστα φλώρα δεν θέλω να έχει την τέλεια όψη, την προτιμώ πιό σπιτική! Αν περισσέψει ζύμη, πλάστε την και πάλι σε κορδόνι και τοποθετήστε την περιμετρικά. Αλείψτε την εμφανή ζύμη με λίγο κρόκο αυγού αραιωμένο σε νερό ή με κρέμα γάλακτος.
Ψήστε την πάστα φλώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά. 
Αφήστε την να κρυώσει πριν τη κόψετε, ώστε να στερεοποιηθεί και η μαρμελάδα. Κάποιοι πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη άλλα το θεωρώ υπερβολή με τόση μαρμελάδα!


PASTA FLORA
ossia CROSTATA CON CONFETTURA DI FRUTTA

No, non si tratta di qualche impasto ... verde o fiorito, ma di una torta dolce, composta di frolla e confettura, che qualcuno in Grecia pensò a chiamarla così. Sicuramente il nome viene dall' italiano pasta frolla, siccome la base di questa semplice crostata è appunto la pasta frolla. E una torta classica che preparano le mamme e che si trova anche in panetterie e pasticcerie e viene venduta anche al trancio.
Mi sono ricordata della pasta flora, cercando modi di smalitre le - tante - confetture che sono accumulate nella mia dispensa. Mi piace preparare le confetture e non smetto mai di assagiare nuovi sapori, ma purtroppo a casa non le mangia poi nessuno. Non ricordo mai che i miei uomini abbiano mangiato la solita fetta biscottata al burro e confettura, solo io, ogni tanto, ce la metto al mio yogurt di colazione, ma poi mi viene troppo dolce e preferisco la frutta fresca e magari un po' di miele.
L' idea di preparare la pasta flora ha riscontrato un enorme successo, siccome è stata praticamente divorata dai miei uomini entro 24 ore! Così, già da un mese, indipendentemente da quale dolce ho programmato di preparare, quasi tutte le domenice ne faccio anche una pasta frolla... Poi non è affato difficile a prepararla e piace a tutti! Non ommettere il rum nero all' impasto, ne da un sapore particolare.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr (1 tazza) di burro a temperatura ambiente,
                            50 gr (3 cucchiai) di zucchero semolato,
                            2 uova,
                            1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia,
                            1 cucchiaio di rum nero,
                            400 gr (3 tazze) di farina 00,
                            12 gr (2 cucchiaini) di lievito per dolci,
                            400 gr (2 tazze) di  confettura.
Preparazione :
Nella planetaria lavorate il burro con lo zucchero fino a renderlo cremoso. Aggiungete le uova (pure a temperatura ambiente), il rum e la vaniglia. Aggiungete la farina settacciata con il lievito e mescolate fino a prendere un' impasto soffice. Avvolgete con pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Imburrate una teglia per crostate o una tortiera a cerniera, a 24-26 cm di diametro.
Stendete i 2/3 dell' impasto, posizionatelo entro la teglia e coprite pure i bordi. Coprite con la confettura e livellate. Con l' impasto restante formate dei cordoncini i quali posizionate diagonalmente e sovapposti incorciati alla superficie della crostata. A me piace fare la decorazione un po' ruvida e grossolana, per accentuare il home made! Spenellate con turolo stemperato con poca acqua o con la panna.
Infornate a 180°C, forno statico, e lasciate cuocere per 40 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare, anche per lasciare rapprendere la confettura. C'è chi spolverizza con zucchero a velo, ma per me è troppo, non mi piace poi tanto dolce!             




2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.