0

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΑΡΝΑΚΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ // MINESTRA CON LA TESTA D' AGNELLO


ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΑΡΝΑΚΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

Οταν ήμασταν μικρά οι γονείς μου αγόραζαν συχνά κεφαλάκι απο αρνάκι ή κατσικάκι. Οχι πως τρελλαινόμασταν κιόλας, αλλά κάποια μέρη του τα τρώγαμε με ευχαρίστηση, ιδίως το μυαλό και την γλώσσα.
Τα χρόνια πέρασαν, οι διατροφικές συνήθειες μας άλλαξαν. Τώρα πλέον δεν νομίζω ότι ποτέ θα πήγαινα να αγοράσω ειδικά κεφαλάκι, μαζί με το πασχαλινό αρνί όμωε το κεφαλάκι συνήθως πάει πακέτο και δεν μπορώ να το αποφύγω, αλλά δεν μου πάει η καρδιά και να το πετάξω. Ετσι φέτος που δεν βάλαμε σούβλα, το κεφαλάκι το κάναμε σούπα και έχει και αυτή βέβαια την δικιά της νοστιμιά!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολο
Υλικά : 1 κεφαλάκι από αρνάκι ή κατσικάκι,
                4 μέτριες πατάτες,
                1 μεγάλο καρότο,
                1 κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο με την φλούδα,
                1 φλ.καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
                1 φλ. καφέ ρύζι γλασέ,
                πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι,
                1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο,
                1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο,
                τον χυμό από 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε το κεφαλάκι, πλύτε το καλά και ζεματίστε το για 5-6 λεπτά μέσα σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει, στο οποίο θα προσθέσετε και 2-3 κ.σ. ξύδι.
Στραγγίστε καλά το κεφαλάκι, βάλτε το στην χύτρα ταχύτητος, προσθέστε 2 ποτήρια νερό, το λάδι, το κρεμμύδι ολόκληρο, το σκόρδο, πιπέρι και αλάτι. Κλείστε την χύτρα με το καπάκι της και αφήστε το να βράσει για 45 λεπτά, στην υψηλή πίεση.
Ανοίξτε την χύτρα, αφαιρέστε το κεφαλάκι και κρατήστε το στην άκρη. Αφαιρέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, και το καρότο σε κομματάκια, το ρύζι και 2 ποτήρια νερό. Κλείστε το καπάκι της χύτρας και αφήστε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά, στην υψηλή πίεση.
Ανοίξτε και πάλι την χύτρα, πάρτε 3-4 κομμάτια πατάτας και πολτοποιήστε τα στο μούλτι μαζί με λίγο ζωμό. Προσθέστε τα στο φαγητό, μαζί με τον άνηθο, τον δύοσμο και τον χυμό του λεμονιού. Δοκιμάστε στο αλάτι. Αφήσε την σούπα να πάρει 2-3 βράσεις.
Αν χρησιμοποιήσετε κοινή κατσαρόλα, υπολογίστε οτι οι χρόνοι μαγειρέματος πρέπει να διπλασιαστούν.
Ξεκοκαλίστε το κεφαλάκι, κόψτε τα μέρη που τρώγονται σε μικρά κομματάκια και τοποθετήστε τα μέσα σε μία πιατέλα. Γαρνίρετε με λαδολέμονο. 
Σερβίρετε ξεχωριστά την σούπα ζεστή. 



MINESTRA CON LA TESTA D' AGNELLO

Quando eravamo piccoli la nonna spesso cucinava la testa di agnello o capretto. Non è che andavamo proprio pazzi per questo taglio di abbacchio, ma alcune parti, come le cervella e la lingua, le mangiavamo volentieri.
Gli anni sono passati e le nostre abitudini di alimentazione sono cambiate. Oggi non credo che sarei andata mai a comprare apposta la testa di agnello per cucinarla. Quando però si compra l' abbacchio per il pranzo di Pasqua, di solito se ne acquista metà o intero, testa compresa. Quest' anno con la testa ho preparato la classica zuppa, che anche se poi non si tratta di qualcosa di eccezionale, ne ha pure il suo gusto...

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 testa di agnello o capretto,
                             4 patate di media grandezza,
                             1 carota grande,
                             1 cipolla,
                             1 spicchio d' aglio in camicia,
                             1 tazzina da caffè olio extravergine di oliva,
                             1 tazzina da caffè riso per minestre,
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale,
                             1 tazza di aneto tritato finemente,
                             1 cucchiaio di mentuccia romana triatata finemente,
                             il succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Lavate bene la testa d' agnello e fate sbollentare per 5-6 minuti, in abbondante acqua con 2-3 cucchiai di aceto.
Scolate bene, ponete nella pentola a pressione, aggiungete 2 bicchieri di acqua, l' olio, la cipolla intera, l' aglio, sale e pepe e lasicate cuocere per 45 minuti a pressione alta. 
Aprite la pentola eliminate la testa e tenetela da parte. Scartate la cipolla e l' aglio. Aggiungete nella pentola le patate sbucciate e tagliate a cubetti, la carota, pure tagliata a pezzetti, il riso e 2 bicchieri di acqua calda. Chiudete il coperchio della pentola e lasciate cuocere per 10 minuti a pressione alta.
Aprite la pentola. Prendete 3-4 pezzi di patata e frullateli con poco brodo. Versate nella pentola, aggiungete pure l' aneto, la mentuccia ed il succo di limone. Aggiustate di sale. Lasciate cuocere a pentola scoperta per alcuni minuti.
Se utilizzate una casseruola comune, calcolate il doppio per i tempi di cottura.
Disossate la testa d' agnello, tagliate la carne a pezzetti e disponete entro un piatto da portata. Irrorate con olio e succo di limone. 
Separatamente servite la minestra calda. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.