0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ // CONFETTURA DI FRUTTI DI BOSCO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Μύρτιλλα, σμέουρα, μούρα, φραγκοστάφυλα, χαμοκέρασα (άγριες φράουλες), μαύρος σαμπούκος ... Τα φρούτα του δάσους τα λατρεύω, η γλυκόξινη γεύση τους είναι η αγαπημένη μου! Τα ζήλευα αφάνταστα όταν τα έβλεπα στους πάγκους των υπαίθριων αγορών στην Ιταλία, ενώ εδώ ήταν εξαιρετικά σπάνια, και βέβαια έσκαγα που δεν μπορούσα να τα κουβαλήσω μαζί μου, καθώς είναι ευπαθή. Τα μόνα που μπορούσα να βρώ στην περιοχή μας ήταν τα βατόμουρα, και μάλιστα κάθε χρόνο δεν παραλείπω να φτιάχνω μαρμελάδα (συνταγή εδώ). Τώρα βέβαια μπορεί κανείς να τα βρεί φρέσκα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά η τιμή τους είναι συνήθως απαγορευτική. Εχω προσπαθήσει να τα καλλιεργήσω και στον κήπο μου, αλλά καθώς το φυσικό τους περιβάλλον δεν είναι κοντά στην θάλασσα, τα φυτά δίνουν πιό πολύ φύλλα παρά φρούτα... Φέτος η συγκομιδή μου ήταν 2-3 τσαμπιά  μαύρα φραγκοστάφυλα και καμμιά 20αριά σμέουρα.
Την μαρμελάδα με φρούτα του δάσους την χρειαζόμουν για μία συνταγή που θα σας παρουσιάσω σύντομα. Εγώ την έφτιαξα με φρέσκα φρούτα, λίγα τα δικά μου, λίγα τα αγορασμένα, αλλά μπορείτε κάλλιστα να την φτιάξετε και με κατεψυγμένα, που βγαίνουν πολύ πιό οικονομικά.

Δόση : 1 βαζάκι 750 ml
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr φρούτα του δάσους διάφορα (φραγκοστάφυλα κόκκινα και μαύρα, μύρτιλλα, σμέουρα, μούρα, φράουλες),
                  350 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                  1 φλ. καφέ νερό,
                  τον χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσάνια, πλύντε τα φρούτα, στραγγίστε τα καλά και ζυγίστε τα. Βάλτε τα μέσα σε ένα ευρύχωρο γυάλινο σκεύος, προσθέστε το νερό και καλύψτε τα με την ζάχαρη. Αφήστε τα να σταθούν μία ωρίτσα, σε μέρος δροσερό.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε μία χαμηλή και φαρδειά κατσαρόλα. Βάλτε την στη φωτιά και ανακατεύετε συχνά, γιά να μην καεί η ζάχαρη που δεν έχει διαλυθεί ακόμη και συσσωρεύεται στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις ξεκινάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Μεταγγίστε το μίγμα στο γυάλινο δοχείο, σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες.
Μεταφέρετε το μίγμα των φρούτων με το σιρόπι ξανά στην κατσαρόλα, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει. Η μαρμελάδα με τα φρούτα του δάσους ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, γιά την δικιά μου χρειάστηκαν περίπου 12 λεπτά. Μην την αφήσετε να δέσει πάρα πολύ, καλύτερα να είναι λίγο αραιή, γιατί όταν κρυώνει σφίγγει αρκετά.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δείτε εδώ διάφορους τρόπους αποστείρωσης). Κλείστε τα αμέσως με τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα. αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Τα βαζάκια όταν ανοιχτούν, διατηρούνται έπειτα στο ψυγείο.




CONFETTURA DI FRUTTI DI BOSCO

Mirtilli, lamponi, more, ribes, fragole di bosco, uva spina, sambucco nero ... Adoro i frutti di bosco, ma purtroppo in Grecia non sono poi tanto comuni come nei paesi nordeuropei. Per la prima volta li avevo visti freschi alle bacarelle dei mercati italiani. Ora ci sono anche in Grecia, ma il loro prezzo è alto, tanto che conviene di comprare la confettura già pronta! Una alternativa valida è di comprarli surgelati, che costano certo meno.
Ho cercato invano di coltivare mirtilli, lamponi e ribes nel mio giardinetto, ma siccome la località della nostra casa di campagna è abbastanza vicino al mare, le piante, anche se sono sopravissute, danno più foglie che frutti. Quest' anno ho raccolto un paio di grappoli di ribes neri e due manciate di lamponi. Solo le more di rovo sono abbastanza comuni, siccome di solito contornato i prati e per questo vengono eliminati dagli agricoltori, e ogni anno preparo un po' di confettura (ricetta qui).
La confettura di frutti di bosco, la volevo per una preparazione che vi presenterò subito, e siccome non mi fido tanto dei prodotti confezionati, ho deciso di prepararla a casa.

Dosi : 1 barattolo da 750 ml
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr frutti di bosco (lamponi, ribes, mirtilli, more, fragoline),
                               350 gr zucchero semolato,
                               1 tazzina da caffè acqua,
                               il succo da 1/2 limone piccolo.
Preparazione :
Mondate e lavate i frutti, scolate e pesate. Poneteli entro un recipiente, preferibilmente di vetro. Aggiungete l' acqua e lo zucchero e lasciate riposare in luogo fresco per un' oretta.
Trasferite il tutto in una casseruola preferibilmente larga e bassa e portate sul fuoco. Mescolate spesso per non lasciare attaccare lo zucchero precipitato sul fondo della casseruola. Appena comincia a fremere e prima di raggiungere l' ebbolizone, ritirate la casseruola dal fuoco e lasciate raffreddare.
Travasate nel recipiente di vetro, coprite con un pezzo di carta forno e lasciate riposare a temperatura ambiente per 12 ore.
Travasate di nuovo nella casseruola e portate sul fuoco. Lasciate cuorere per una decina di minuti ca., fino a rapprendere. Controllate la consistenza lasciando colare una goccia di confettura su un piattino. Non lasciare rapprendere poi tanto, siccome una volta raffreddata la confettura, si gelifica ulterioremente.
Per quanto sia ancora scottente la confettura, riempite i barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate coi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
La confettura di frutti di bosco, si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in lugo fresco e buio. Una volta aperti i barattoli, si conservano nel frigo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.